2/2-17

Idag berättade min föreläsare, som i övrigt tycks genuin, att det finns två typer av styrfält inom journalistiken: marknadsmässig och normativ. Han menade på att Aftonbladet och Expressen tydligt representerar den första kategorin, medan SVT och SvD utgör den senare. För att förtydliga använda han migrationen som exempel, och genom löpsedlar och rubriker bevisade han för oss hur det är.

Men det tycks saknas något i denna formulering. De olika medierna gestaltar förvisso migrationen ur olika vinklar och perspektiv, men i ett normativt sammanhang vore det rimligare att utreda svåra problem som demokratin behöver lösa. Migrationen framställs nämligen i alla medier som ett negativ sett ur kostnad – men om pengar är vad samhället saknar finns det andra, mer potenta, ekonomiska faktorer att upplysa om än tämligen små utgifter i det ekonomiska sammanhanget.

All media, som framställer migrationen som anledningen till varför gemene man har det tunt i plånboken – för att problemformuleringen har ett marknadsmässigt värde – ska inte ses som ett normativt ideal oavsett hur etisk framställningen ser ut. Att utröna de mer svårbegripliga problemformuleringarna säljer naturligtvis inte lika bra, men om kärnan för journalistiken ur ett idealperspektiv är att skapa medborgare som är förnuftiga nog för att hantera demokrati, är migrationen hälften så relevant som än exempelvis skattesmitning. Den senare samhällskostnaden är dock svårsmält och svårsåld, varpå den är tråkig, men fortfarande ett ideal, om syftet är att upplysa och utbilda medborgarna.

Svårsmält

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

WordPress.com.

Upp ↑