Kära Björklund

Kära partiledare Björklund.

Idag satt jag på tunnelbanan och läste Metro när jag plötsligt föll av stolen. Jag blev nämligen så pass förvånad över den nivå våra folkvalda tillåts utrycka sig på att benen gav vika. Sen så är ju det med att jag föll av stolen en ren och skär lögn, men spelar det någon roll? För om man läser din debattartikel tycks nämligen vad som helst gå under epitetet sanning.

Jag blev däremot förvånad och det finns flera anledningar. För det första att du väljer att ansluta till Thomas Hobbes lära om människan som ett ont djur, som ständigt försöker förslava sina medmänniskor. Genom det uppvisar du inte bara okunskap i fråga om människans natur, du avslöjar också en bristfällig människosyn som hade fått evolutionsbiologier som Darwin, Kropotkin och De Waal att skjuta sig själva i huvudet. Denna människosyn framträder också något subtilt när du försöker hämta poäng hos rasisterna genom att endast peka på invandrarna som det problem rättsstaten måste lösa. Finns det inga andra mer kostnadspraktiska exempel för den stat som mer och mer bedrivs som ett företag? host host, ekonomisk brottslighet, istället för att hävda att det är polisens fel att vi har en misslyckad integration som resulterar från en politisk linje du stod bakom? Av det följer även en annan fråga, finns det stöd för de teorier du för rörande folket i förorten?

Sen så har ditt inlägg visserligen en viktig sensmoral, men, jag menar, är rättssamhället en liberal skapelse? För inte visste jag att våra förfäder, aporna, när de bytte fri- och rättigheter mot ett liv i gemenskap såg sig själva som liberalismens fanbärare. Rättsstaten, som du egentligen nämner, är inte det första ledet i samhällsbyggnad eftersom att grunden för samhället är en överenskommelse byggd på normer människor emellan. Liberalernas syn på samhället kan alltså inte vara sann, och hur löser du den logiken? Det gör du inte, men motsägelsen att den onda människans ska ges friheter bemöts klyftigt när du vänder dig till aforismen: ”otrygga människor är ofria människor. Det är trygghet som ger frihet”. Något som låter som en utsaga från George Orwells bok 1984 när storebror menar på att frihet är slaveri, och okunskap är styrka. Visste du att den boken aldrig var ämnad som en guide för politikern?

Man blir förvånad, och ledsen. Mycket ledsen. För vad är logos i din värld? Du tycks vilja skapa opinion genom att slänga dig med liberala falsarier och utförligt beskriva ett samhälle på nedgång som endast ett återupprättande av rättsstaten kan rädda oss ifrån. Men ger du oss något konkret förslag på hur detta ska gå till? Öka anslagen? Lyssna på polisen? Är detta något vår nuvarande regering inte gör eller har gjort? Om du får majoritet i nästa val, uppvisar du någon form av insikt som kan förändra vårt samhälle till det bättre? Förbjuder 1984 dig att komma med konkreta exempel? Om du ändå ska in och samtala om människans natur, varför vidrör du då inte att polisen varje år lägger ca 3 miljarder och 10 % av sin arbetstid på att beivra ringa narkotikabrott – något som avkriminaliseras i övriga länder – och som i dessa resulterar i en nedgång i den organiserade brottslighet i de förorter du så gärna vill åtgärda. Jag menar även här, berusning är ju högst naturligt för en kemisk varelse, och det finns en anledning till att människan i alla tider och kulturer har berusat sig. Men varför är du, som liberal, så rädd att vidröra denna högst angelägna och för liberalismen aktuella världspolitiska fråga? Innebär liberalernas liberalism att friheter byts ut mot ”tryggheter ”och tvång? Att man ska vara ofri för att känna sig fri?

Björklund, du gör det väldigt svårt för mig att kalla mig själv liberal om det måste innebära ett stöd för den totalitära staten och ett frångående av de individuella friheterna.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

WordPress.com.

Upp ↑