I en fråga är samtliga av våra folkvalda enade – terrorattentatet mot Stockholm begicks eftersom att islamisterna hatar frihet, demokrati och kärlek. Inom ramen för detta tema skriver Wanngård (S) och Köning Jerlmyr (M) en blocköverskridande artikel i Aftonbladet där följande stycke finns att läsa:

”Stockholms city en fredagseftermiddag på våren lockar många tusentals stockholmare. Det finns en glädje att vandra bland likasinnade, ta en fika, shoppa och möta vänner i en pulserande storstad. Det är den glädjen som provocerar. Det är den friheten som attackeras. De som drabbas har inte inskränkt någon annans frihet, de har inte valt att delta i strid, de har valt att leva i en öppen stad.”

Journalisterna håller med och i TV4-studion talas det om att al-Qaida hatar demokratin, och visst innehåller detta ett korn av sanning, om än en endast en del av sanningen. Resten av sanningen är dock obekväm att prata om men går stick i stäv med uttalandet om att stockholmarna inte valt att delta i strid. Jag menar, för de politiker som bor i Stockholm har väll beslutat om svenska truppers närvaro i Afghanistan, Libyen, Irak och Somalia? Fredsbevarande styrkor är militära förband, flygspaning och utbildning är en del av militär strategi och med utrikespolitiskt agerande medföljer konsekvenser. Det går nämligen inte att tvätta bort att Sverige är världens sjätte största vapenexportör. Det är vår frihet, och våra beslut i den globala arenan som föder hat – och oavsett om fredsbevarande styrkor är rätt eller fel väg att gå för ett neutralt land i en globaliserad värld är det märkligt att det offentliga rummet inte reflekterar över varför Sverige är ett mål mer än att ”de” hatar ”oss” för vårt sätt att leva.

En globaliserad värld medför globala skyldigheter. Det anser jag utifrån maximen om välbefinnande, och att tala om den slutna nationalstaten är bakåtsträvande på så sätt att den universella mänskliga utvecklingen sker oavsett våra tankar om detta. Vi bör dock ifrågasätta att våra politiker avgränsar sin problemformulering till att enskilda idioter begår idiotiska handlingar eller att IS hatar den svenska öppenheten. När gärningsmannen i förhör berättar att ”han bombar oss för att vi bombar dem” har han nämligen ett öga-för-öga motiv som stöd för sin avskyvärda handling. Att följa USA:s utrikespolitiska agenda i demokratins namn har nämligen medfört fyra miljoner muslimers död sedan terrorattentatet mot World trade center 2001, och död föder hat. Hat leder till handling och hatet mot Sverige tycks vara större än vad endast livstil kan åstadkomma. Även här menar jag, visst innehåller den islamistiska terrorn någon form av politiskt element, eller hatar IS sydamerikanska demokratier lika mycket som europeiska?

Min tanke berör således om terrorattentatet hade inträffat om Sverige förblivit neutralt i kriget för demokrati i arabvärlden. Min andra tanke berör om utrikespolitiskt agerande inte bara medför konsekvenser utan även ansvar gällande den politiska problemformuleringen när terrorattentat inträffar – eller är det ok att det stannar vid ”ISIS hatar frihet” och ”nu håller vi hand”. Min tredje tanke berör om man är ond genom att reflektera över detta – i min sociala tillvaro tycks människor nämligen bli stötta eftersom att en vidare syn på gärningsmannens motiv skuldsätter offren. Det anser dock inte jag – offren, precis som Wanngård (S) och Köning Jerlmyr (M) säger har inte valt att delta i strid, men de liksom fyra miljoner muslimer är offer för ett krig som förs mellan politiskt motiverande organ där de civila får ta smällen.

Det vore positivt för det offentliga samtalet om ens en liten röst kvittrade om en vidare syn på terrorismens förhållande till Sverige. Lösningar på konflikter sägs ju vara förståelse för den andras perspektiv och jag tror inte att vår nuvarande syn av terrorn som blinda hatare medför någon form av egentlig förståelse.

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

WordPress.com.

Upp ↑