• Ett sjukt samhälle kan liknas vid en sjuk patient. Båda är i behov av smärtstillande men det är ingen lösning på sjukdomstillståndet. Liksom läkaren rekommenderar smärtstillande lovordar politikern krafttag för att råda bot på känningarna. Men lidandet har en orsak som i båda fallen kräver mer långgående insatser än att lindra symptomen. Inför läkemedelsbolagens kraft är fysiologen lika hjälplös som sociologen är inför politikernas förmåga att göra svåra problem enkla. 
  • Ty, de demokratiska rättigheterna avgör demokratins framgång. En våldsbenägen stat är av ondo oavsett skepnad. Liksom ett samhälle utan omsorg skapar kriminella ur intet.

  • Men ju mer vi försöker tillämpa fulländade metoder som styr våra liv, ju mer finner vi oss själva i en situation med omöjliga detaljer. Det är problemet med för mycket lag. När vi försöker lösa allt genom lagstiftningen finner du dig själv i en situation då du inte kan röra dig utan att fylla i tre hundra dokument. Livet blir så säkert att det inte är värt att leva alls.

  • Vad som glöms bort är att kriminella handlingar består av två delar. Det kriminella, som kan vara rätt eller fel, moraliskt eller omoraliskt beroende av vem som bestämmer i fråga om moral. Sedan handlingen, som föranleds av agentens valmöjligheter. Vad leder fram till och varför uppstår ett kriminellt agerande.

    Självfallet kan det vara så att den kriminella handlingen är både fel och omoralisk. Det saknas ursäktande omständigheter. Handlingen är helt enkelt nattsvart. Det kan också vara så att det kriminella agerandet inte uppfattas som omoraliskt av agenten eller omgivningen. Att normen inte överensstämmer med lagen. Det kan även vara så, att personens handling, om än omoralisk, föranleds av ett tvingande behov. Ett grått brott i en svartvitt lagbok. De som klandrar systemet och inte personerna förstår denna logik. Att lag och rättvisa är nyanser av grått

  • Hårdare tag är en överenskommelse utan partipolitisk tillhörighet. Och mer övervakning och utökade polisiära befogenheter kan vara ett sätt att råda bot på organiserade former av kriminalitet. Men det är inte den väg som gynnar folket. Oavsett hur mycket du straffar en varg blir den inte till en hund. Liksom den vänligaste av hundar biter till om ägaren så vill. Alltför mycket går förlorat i den hårda vandring som leder oss bort från våra rättigheter in i ett samhälle utan omsorg. 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

WordPress.com.

Upp ↑